fbpx Skip to main content

 Οι εξωγενείς κετόνες 

Τις εξωγενείς κετόνες για μεγάλο χρονικό διάστημα τις αγνοούσα σκόπιμα ως συμπλήρωμα διατροφής. Θεωρούσα ότι είναι ο εύκολος τρόπος να ανεβάσεις τις κετόνες στο αίμα. Πεπεισμένος ότι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στη κετογονική διατροφή, νόμιζα ότι είναι άλλο ένα εμπορικό προϊόν που απλώς υπόσχεται πολλά. Ήθελα να ανεβάσω τις κετόνες μου με τον παραδοσιακό τρόπο. Καθαρά με την διατροφή.

Νέα προοπτική

Ψάχνοντας λοιπόν να ενημερωθώ για την διατροφή παρακολούθησα τυχαία το παρακάτω βίντεο https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=3fM9o72ykww. Ο καθηγητής Dominic D’Αgostino θεωρείται ως ένας από τα πιο σημαντικούς επιστήμονες στην κετογονική κοινότητα. Όπως αναφέρει στο βίντεο έχει δοκιμάσει τη χρήση εξωγενών κετονών σε πολύ ακραίες καταστάσεις. Φαίνεται λοιπόν ότι και οι εξωγενείς κετόνες αποτελούν έναν αποτελεσματικότατο τρόπο πρόληψης επιληπτικών κρίσεων. Σε καταστάσεις χαμηλής οξυγόνωσης του εγκεφάλου, όπου τα αντιεπιληπτικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητα κρίσης και αντίδρασης, οι εξωγενείς κετόνες αποτελούν μια αποτελεσματική και γρήγορη  λύση. Tο βίντεο μου άλλαξε εντελώς την οπτική μου για τις εξωγενείς κετόνες. Μέχρι εκείνο το σημείο θεωρούσα ότι μόνο το λάδι MCT C8 έχει θέση στην κετογονική διατροφή. Το βίντεο όμως με βοήθησε να καταλάβω ότι οι εξωγενείς κετόνες έχουν πολλά να προσφέρουν εάν χρησιμοποιηθούν κατάλληλα

Πολλαπλές δράσεις.

Όπως φαίνεται οι κετόνες σαν μόρια έχουν πολλαπλές δράσεις στον οργανισμό  (σηματοδότηση, αντιφλεγμονώδη δράση, μακροζωία) (1, 2, 3). Αυτό το γεγονός προσδίδει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο ζήτημα «εξωγενείς κετόνες». Όντας ικανές να μιμηθούν την δράση των ενδογενών κετονών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους θεραπευτικούς λόγους. Συνήθως οι φαρμακοβιομηχανίες επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο μεταβολικό μονοπάτι. Απομονώνουν ένα μηχανισμό και προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα φάρμακο που θα κάνει την διαφορά. Σε αντίθεση, οι κετόνες έχουν επίδραση σε πολλαπλούς μηχανισμούς. Θα μπορούσαν επομένως να αποτελέσουν τη βάση για μια συνολικότερη λύση με καλύτερα αποτελέσματα.

Σηματοδότηση σε κυτταρικό επίπεδο

O μεταβολισμός των κετονοσωμάτων υποκαθιστά την χαμηλή δραστικότητα της πυρουβικής αφυδρογονάσης (PDH) σε γυρασμένους ιστούς που κάνει προβληματική την διαχείριση ενέργειας από την γλυκόζη.

Λήψη εξωγενών κετονών

Οι εξωγενείς κετόνες μπορούν να δοθούν τόσο σε άτομα που τους είναι αδύνατο να ακολουθήσουν την κετογονική διατροφή όσο και σε αυτούς που κάνουν ήδη την διατροφή και θέλουν περαιτέρω αύξηση στις κετόνες τους. Δεν αποτελεί μυστικό ότι για κάποιους η κετογονική διατροφή είναι δύσκολη. Τους είναι αδύνατο να συμμορφωθούν. Δεδομένης όμως της ευεργετικής δράσης των κετονών στον οργανισμό η χρήση των εξωγενών κετονών θα μπορούσε να αποτελεί μια εναλλακτική.

Συμπλήρωμα διατροφής ή όχι μόνο

Είναι ξεκάθαρο ότι οι εξωγενείς κετόνες δεν είναι ένα απλό συμπλήρωμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καταστάσεις που είναι άσχετες με την διατροφή. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να εξεταστεί το οφέλος που θα μπορούσε να προκύψει από την χρήση τους σε διάφορες καταστάσεις (αθλητικές επιδόσεις, επιληψία, αυτοάνοσα νοσήματα, νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, μακροζωία, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, κατάθλιψη κ.α.) (4)

Άρθρο 1 

Άρθρο 3

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25686106
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25193333
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24140022
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31139630

Leave a Reply

Hit enter to search or ESC to close