fbpx Skip to main content

Ένας από τους βασικούς σκοπούς της  Ketoabout είναι να κάνει ευρέως γνωστή την κετογονική διατροφή στην Ελλάδα.

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει αυτή η επιλογή. Κάποιοι έχουν μια μπερδεμένη εικόνα. Ορισμένοι νομίζουν ότι πρόκειται για μια καινούργια μόδα. Ελάχιστοι δε, έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη επιλογή.

Αυτά βέβαια πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον. Η κετογονικη διατροφή υποστηρίζεται από πολλες μελετές που δείχνουν ξεκάθαρα το όφελός της.

Η συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια αποτελεί ένα πεδίο έρευνας με τεράστιο ενδιαφέρον.

 

[vc_tta_accordion][vc_tta_section title=”Κετογονική στην Ελλάδα” tab_id=”1557343931442-224a833c-4c73″]

Δυστυχώς η φτωχή μετάφραση του ketogenic diet σε κετογονική δίαιτα δημιουργεί στον Έλληνα αναγνώστη την εντύπωση ότι πρόκειται για άλλη μία δίαιτα.

Όμως η κετογονική διατροφή δεν είναι άλλη μια “δίαιτα”.

Χαρίζει μοναδικά οφέλη στην υγεία. Με την κετογονικη διατροφή μπορούν να βοηθηθούν άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, υποθυρεοειδισμό, αυτοάνοσα νοσήματα, νόσο Alzheimer’s, νόσο Parkinson, Σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία, νόσο του Chron, ευερέθιστο έντερο, μερικοί τύπου καρκίνου, κ.α.

[/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Γιατί δεν είναι ευρέως γνωστή ως σωστή διατροφή” tab_id=”1557343931476-d594c49b-c20f”]

Η διατροφή ως θεραπεία έχει ιστορία τουλάχιστον 100 χρόνων. Η εφαρμογή της ξεκίνησε στο νοσοκομείο John Hopkins το 1920 για να βοηθηθούν παιδιά με επιληψία.

Η χρήση της όμως, είχε περιοριστεί για δύο κυρίως λόγους:

1) Εφεύρεση αντιεπιληπτικών φαρμάκων. Μετά το 1920 εφευρέθηκαν πολλά φάρμακα το οποία βοηθούσαν στην διαχείριση της επιληψίας. Γιατροί και οι ασθενείς προτιμούσαν να χρησιμοποιούν την φαρμακευτική αγωγή και όχι την διατροφή..

2) Είναι πλούσια σε λιπαρά. Η δαιμονοποίηση των λιπαρών των προηγούμενη ετών την μετέτρερψε σε μια αμφιλεγόμενη επιλογή.

[/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Δαιμονοποίηση λίπαρων” tab_id=”1557344121402-d7c8abab-1014″]

Τα κορεσμένα λιπαρά κατηγορήθηκαν άδικα ότι προκαλούν καρδιοαγγειακά προβλήματα. Αυτό στηρίχτηκε στην πλέον αμφιλεγόμενη μελέτη των εφτά χωρών του Ancel Keys. Μία μελέτη που σήμερα δεν θα είχε καμία επιστημονική εγκυρότητα λόγω της παρέκτασης των αποτελεσμάτων και των μαγειρεμένων συσχετισμών. Την δεκατία του ´50 όμως, θεωρήθηκε αυταπόδεικτο αξίωμα.

Ενώ λοιπόν, όπως φαίνεται από την τωρινή ανασκόπηση των δεδομένων, η έκρηξη των καρδιαγγειακών θανάτων οφείλονταν στα τρανς φατ και στα φυτικά σπορέλαια, όλος ο πλανήτης παραπλανήθηκε ότι το έμφραγμα του μυακαρδίου οφείλεται στην αυξημένη χοληστερίνη και τα ζωϊκά λίπη. Τα ζωϊκά λίπη με τα οποία τρέφεται ο άνθρωπος εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Όταν μέχρι το 1900 η ανθρωπότητα δεν ήξερε τι θα πει καρδιοαγγειακός θάνατος.

[/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Η παραπλάνηση της κοινής γνώμης που κόστισε χιλιάδες ζωές (1)” tab_id=”1557344237771-cd4c5fdd-5aa9″]

Η συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποιήθηκε από την τότε ακμάζουσα βιομηχανία παραγωγής φυτικών σπορέλαιων και τρανς φατ.

Εκεινή την εποχή πολλές σπουδαίες επιστημονικές εταιρείες, όπως η αμερικανική καρδιολογική εταιρεία, πληρώθηκαν για να ανακοινώσουν ότι τα τρανς φατ και τα σπορέλαια κατεβάζουν την χοληστερίνη και άρα θα έπρεπε να προτιμούνται έναντι του ζωϊκού λίπους.

Την υπόλοιπη ιστορία την ξέρετε. Τα καρδιοαγγειακά είναι πλέον η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Στηριζόμενη λανθασμένα σε αυτή την μελέτη, η μοντέρνα ιατρική παραπλάνησε την κοινή γνώμη και μεγάλωσε γενεές γιατρών που ακόμη και σήμερα πιστεύουν ότι τα υγιή λιπαρά κάνουν κακό στην υγεία.

Τα κατώτερης ποιότητας φυτικά σπορέλαια και τα τρανς φατ είναι καθαρά βιομηχανοποιημένα προϊόντα. Έχουν μόνο 100 χρόνια ζωής και προφανώς το σώμα μας δεν έχει την ικανότητα να τα επεξεργάζεται.

[/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Τα low fat προϊόντα και η ζάχαρη” tab_id=”1557344285749-2e0ee02c-0d80″]

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ο άλλος ένοχος που διαφεύγει περίπου 50 χρόνια είναι η ζάχαρη. Η ζάχαρη προστέθηκε μαζί με τα trans fat και τα σπορέλαια σε όλα τα Low Fat προϊόντα για να δώσει γεύση και να μανιπουλάρει το σύστημα ανταμοιβής που κινεί τον ανθρώπινο νου. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι μετά την υιοθέτηση των προϊόντων χαμηλών  λιπαρών (low fat) στις αρχές του 1970 εκτινάχτηκαν η παχυσαρκία, ο διαβήτης, και τα χρόνια νοσήματα.

 

 

Ο John Yunkin στο βιβλίο του 1972, “Pure, White and Deadly¨, ανέφερε ότι ο πραγματικός ένοχος για τα αποτελέσματα της μελέτης του Ancel Keys ήταν η ζάχαρη και ειδικότερα η φρουκτόζη, όμως η κοινή γνώμη και οι επιστημονικές εταιρείες είχαν ήδη αποφασίσει.

[/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Η αναγέννηση της κετογονικής” tab_id=”1557344355199-556bf856-8709″]

Στις αρχές του 2000 τα πράγματα άλλαξαν. Μετά την ανασκόπηση των δεδομένων από έναν δημοσιογράφο (Gary Τaubes) η κετογονική διατροφή άρχισε να επανέρχεται.

Είχε ήδη γίνει γνωστή και η ιστορία του Charlie. Ο Charlie ήταν υιός ενός χολιγοντιανού σκηνοθέτη. Είχε επιληψία και η μόνη θεραπεία που απέδωσε ήταν η κετογονικη διατροφή. Η ιστορία του έγινε ταινία και οδήγησε στην δημιουργία του Charlie foundation. Ένας οργανισμός που προάγει την κετογονικη διατροφή σε παιδιά με επιληπτικές κρίσεις.

[/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Που οφείλεται η δημοτικότητα που έχει πλέον αποκτήσει” tab_id=”1557344395762-15207199-06d1″]

Εκείνο που έχει κάνει ευρέως γνωστή την κετογονική διατροφή είναι η ευεργετική επίδραση που ασκεί στο σωματικό βάρος.

Με την παγκόσμια έκρηξη της παχυσαρκίας από το 1974 και μετά ήταν αναμενόμενο ότι μια διατροφή που βοηθάει στην διαχείριση του βάρους θα κερδίσει δημοτικότητα.

Με την κετογονική διατροφή μειώνεται η έκκριση της ινσουλίνης. Έτσι το λίπος ξεμπλοκάρεται απο τις αποθήκες του. Ο οργανισμός μετατρέπεται σε μια μηχανή που καίει και λίπος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει πολλούς να χάσουν κιλά.

[/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Ποια τα πραγματικά οφέλη” tab_id=”1557344428567-ddde57d2-d0c8″]

Συνήθως οι περισσότεροι στην αρχή “πιάνονται στο αγκίστρι” της απώλειας βάρους. Στην πορεία, οι περισσότερα ενσωματώσουν την κετογονική διατροφή σε έναν καινούργιο τρόπο ζωής. Παραμένουν στην “κέτωση” γιατί νιώθουν καλύτερα και δεν θέλουν να επιστρέψουν στις παλιές ημέρες κούρασης, υπνηλίας, ατονίας και χαμηλής συγκέντρωσης.

Τα υψηλά επίπεδα ενέργειας, η βελτιωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, η ευχάριστη διάθεση, και το αίσθημα κορεσμού, είναι μερικά από τα μοναδικά οφέλη. Μειώνεται η χρόνια φλεγμονή και η τα κύτταρα λειτουργούν πιο αποδοτικά.

Χαρακτηριστικά, το αίσθημα ευεξίας που νιώθουν όσοι περνάνε το κατώφλι της κέτωσης (αυξάνουν επαρκώς τις κετόνες στο αίμα) παρομοιάζεται με το κουμπί τούρμπο των αυτοκίνητων αγώνων.

[/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Η κετογονική διατροφή στην ketoabout” tab_id=”1557344457688-26d1c1b6-bf09″]

Η κετογονική διατροφή επέστρεψε.  Αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για την ιατρική του σήμερα. Δίνει λύσεις σε προβλήματα που ούτε τα πιο σύγχρονα φάρμακα δεν έχουν καταφέρει.

Στην Ketoabout  θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα χρειαστείτε.

Στην ιστοσελίδα μας θα δημοσιεύονται άρθρα, θα γίνεται αναφορά σε μελέτες και θα παραθέτουμε συνέσμους για podcast και βίντεο.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε το επίπεδο ζωής σας!

Ακολουθήστε μας!

Πηγή:

  1. Βιβλίο super-fuel 
[/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]
Hit enter to search or ESC to close