fbpx Skip to main content

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικές λεπτομέρειες γύρω από την κετογονική διατροφή

Διάρκεια της κετογονικής διατροφής

-Για πόσο καιρό μπορώ να το κάνω αυτό; Αν γυρίσω στις παλιές συνήθειες τι επιπτώσεις θα έχει στην υγεία μου;

– Για όσο καιρό θέλεις. Αν επιστρέψεις να τρως πολλούς απλούς υδατάνθρακες θα ενεργοποιήσεις ξανά την διαδικασία αποθήκευσης.

Είναι  λοιπόν τόσο ασφαλής ώστε να μπορούμε να την υιοθετήσουμε για εφ’όρου ζωής διατροφή; Παρόλο που μερικοί τρέφονται αποκλειστικά με βάση τα πρότυπα της κετογονικής δίαιτας δεν νομίζω ότι μια λύση ταιριάζει σε όλους. Πέρα από τα μεταβολικά οφέλη και τις θεραπευτικές ιδιότητες της διατροφής μπορεί για κάποιους να μην είναι κάτι που θα κρατήσει για πάντα. Όμως έχοντας ακολουθήσει κάποιος κετογονική διατροφή εφοδιάζεται με πολύ σημαντικές πληροφορίες για το τι θα πει πραγματικά υγιής διατροφή.

Γνωρίζει πλέον ότι τα υγιή λιπαρά δεν κάνουν κακό στην υγεία και ότι οι πολλοί απλοί υδατάνθρακες δημιουργούν θέματα. Ακομή και αν κάποιος δεν θέλει να κόψει εντελώς τους υδατάνθρακες θα πρέπει να γνωρίζει οτι είναι τροφές οι οποίες θέλουν προσοχή.

Κετογονική γρίπη

 • Έχω ακούσει οτι δεν θα έχω δυνάμεις. Θέλω να γυμνάζομαι. Γίνεται;
 • Θα νιώσειςλίγο διαφορετικά για λίγες ημέρες. Είναι κάτι προσωρινό. Μπορείς– επιβάλλεται να αθλείσαι.

Άλλο ένα επίμαχο σημείο που απαιτεί την προσοχή μας είναι η λεγόμενη «κετογονική γρίπη». Τις πρώτες ημέρες της δίαιτας κατά την κατανάλωση του γλυκογόνου και την στροφή του μεταβολισμού προς την καύση του λίπους μπορεί να νιώσουμε κάποια γενικά συμπτώματα. Κόπωση, αδυναμία, κεφαλαλγία, αδιαθεσία, αϋπνία, έντονη επιθυμία για γλυκό. Κάποιοι τρομάζουν και διακόπτουν γρήγορα τη δίαιτα. Συνήθως είναι αυτοί που στην πραγματικότητα είναι απροετοίμαστοι. Έχουν διαλέξει αυτή την δίαιτα για δοκιμή χωρίς να φροντίσουν να ενημερωθούν επαρκώς. Λόγω των συμπτωμάτων πείθονται ότι κάνουν άλλη μια ανόητη δίαιτα. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα συμπτώματα είναι προσωρινά και με την κατάλληλη υποστήριξη υποχωρούν γρήγορα. Χρειάζεται λίγο υπομονή και πολύ σύντομα θα νιώθετε περίφημα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα συμπτώματα σηματοδοτούν την έναρξη καύσης λίπους. Ότι τα δύσκολα πέρασαν και πως από αυτό το σημείο και μετά θα έχουτε όλα τα οφέλη της δίαιτας.

Όσοι αθλούνται σε υψηλό επίπεδο οφείλουν να γνωρίζουν ότι σε ένα μήνα περίπου οι επιδόσεις επανέρχονται (μπορεί να υπάρχει και βελτίωση σε μερικούς). Μόνο που πλέον θα καίτε περισσότερο λίπος. Προγραμματίστε ανάλογα τυχόν αγώνες.

Χωρίς υδατάνθρακες

Μα πως είναι δυνατόν να ζήσω χωρίς υδατάνθρακες; Εξάλλου του χρειάζομαι γιατί θέλω ενέργεια (ειδικότερα εγώπου γυμνάζομαι)

Οι υδατάνθρακες σαν τροφή δεν είναι απαραίτητη. Ο οργανισμός μας θα παράξει όση γλυκόζη χρειάζεται από τα λιπαρά και τα αμινοξέα.

Άλλο ένα αμφιλεγόμενο σημείο της κετογονικής δίαιτας είναι η στέρηση των υδατανθράκων. Οι περισσότεροι που θα ακούσουν ότι κατά την διάρκεια της δίαιτας δεν τρώτε υδατάνθρακες θα αναρωτηθούν πως είναι δυνατόν να ζήσει κανείς χωρίς υδατάνθρακες. Όπως έχω ήδη αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, όχι μόνο είναι εφικτό αλλά και υπό την κετογονική δίαιτα έχουμε τεράστια αποθέματα ενέργειας. Να σημειώσω ότι η διατροφή δεν λειτουργεί εάν την διακόπτουμε συχνά με την πρόσληψη υδατανθράκων πάνω από 20γρ την ημέρα. Σε περίπτωση αναστολής της κέτωσης πάμε τουλάχιστον 3 μέρες πίσω. Ενώ για να μπούμε ξανά σε κέτωση θα πρέπει να περάσετε ξανά το κατώφλι των προαναφερθέντων συμπτωμάτων.

Ωραίο ακούγεται! Αξίζει πραγματικά;

-Ποιο είναι λοιπόν το όφελος του να κάνει κάποιος αυτή τη διατροφή;

-Είναι το αίσθημα κορεσμού, οι μικρές διακυμάνσεις της ινσουλίνης, η απίστευτη ενέργεια, η υψηλή διαύγεια. Το πιο σημαντικό όμως είναι οι ευργετικές επιδράσεις στην συνολική υγεία.

Σας υπόσχομαι ότι κάνοντας μια μικρή θυσία (περιορισμός υδατανθράκων) θα οδηγήσετε τον οργανισμό σας σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο λειτουργίας. Θα νιώθετε τόσο διαφορετικά και υγιής που θα σας κάνει εντύπωση γιατί δεν το έχετε ήδη δοκιμάσει. Η κετογονική διατροφή απαιτεί δέσμευση. Αυτό σημαίνει ότι για να δούμε αποτελέσματα πρέπει να κάνουμε την ανάλογη προσπάθεια. Δεν είναι μαγεία.

Keto (fat) adapted – keto προσαρμογή

Μα είναι σίγουρο ότι κάνει καλό; Τι άλλο πρέπει να περιμένω; Έχω διαβάσει τόσα πολλά (αφυδάτωση, υπερουριχαιμία, απώλεια ηλεκτρολυτών, πέτρα στα νεφρά κ.α)

Η μετάβαση από μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες σε κετογονική διατροφή συνοδεύεται από κάποιες αλλαγές στον οργανισμό. Φανταστείτε ότι μετακομίζετε. Θα χρειαστείτε λίγο χρόνο να συνηθίσετε το νέο περιβάλλον. Αυτό δεν σημαίνει όμως οτι η μετακόμιση είναι κάτι επικίνδυνο. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην μετάβαση σε κέτο διατροφή. Ενώ δεν δημιουργεί καμία βλάβη – τουναντίον – τις πρώτες ημέρες χρειάζεται να υποστηρίξετε τον οργανισμό σας ανάλογα. Συνήθως μέσα σε ένα μήνα θα είστε σε θέση να λειτουργείτε χωρίς να το σκέφτεστε καθόλου..

20 Comments

 • Ο/Η Αποστολια λέει:

  Που μπορω να απευθυνθω για περισοτερες πληροφοριες ;Μενω στον βολο.Υπαρχει αντιπροσωπος σας ιατρος να με βοηθησει σε διαιτα και διατροφη;Ειμαι διαβητικη.

  • Ο/Η Κωνσταντίνος Βολιώτης λέει:

    Καλημέρα σας. για άμεση επικοινωνία μπορείτε να μας στείλετε μνμ στο info@ketoabout.gr

  • Ο/Η Ρούλα λέει:

   Καλημέρα. Ενδιαφέρομαι κ εγώ να ξεκινήσω κετο διατροφή. Μάλιστα το σκέφτομαι αρκετούς μήνες αλλά ήμουν λίγο δύσπιστη μέχρι που διάβασα εδώ τα άρθρα σας. Μένω Πάτρα. Δεν ξέρω αν υπάρχει γιατρός εδώ να ειδικεύεται σε κετο διατροφή αλλά θα μπορούσα να ξεκινήσω μόνη μου? Υπάρχουν δίαιτες με το τι πρέπει να τρώμε? Επίσης πριν 3 μέρες αφαίρεσα την χολή μου οπότε γίνεται να ξεκινήσω τώρα κετο διατροφή?

   • Ο/Η Κωνσταντίνος Βολιώτης λέει:

    Μπορείτε να ξεκινήσετε και μόνοι σας,αλλά είναι καλό να συζητήσετε πρώτα με τον γιατρό σας. Στο θέμα του προσφάτου χειρουργίου δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε λόγω του ότι αυτό είναι καθαρά ιατρικό θέμα και πρέπει να μιλήσετε με κάποιον γιατρό ο οποίος πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερες πληροφορίες για να σας απαντήσει.

 • Ο/Η Θεοδωρα λέει:

  Καλησπερα!! Εχω κανει τη κετο και μεσα σε δυο μηνες ειδα αποτελεσματα, πραγματικα αξιζει!!

  Απλως ηθελα να ρωτησω απο τον 3 μηνα και μετα μπορω μια φορα την βδομαδα να εχω ελευθερο γευμα;

  Εαν το κανω αυτο σαν πειραμα θα παρω παλι πισω τα κιλα που εχασα;

  • Ο/Η Κωνσταντίνος Βολιώτης λέει:

   Εάν έχετε κάνει σωστή κετογονική και έχετε χάσει τα υγρά που συνδυάζονται με το γλυκογόνο στους μύες είναι πολύ πιθανό ότι αν φάτε μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων να δείτε μια αύξηση στο βάρος λόγω της κατακράτησης υγρών που προκαλούν οι υδατάνθρακες ( με το. Μηχανισμό που σας αναφέραμε παραπάνω).
   Δεν θα χαθεί όλη σας η προσπάθεια με ένα γεύμα..
   Πρόβλημα όμως θα δημιουργήσετε εάν σταματήσετε την κετογονική και μαζί με τους υδατάνθρακες θα συνδυάζετε και πολλά λιπαρά.. εκεί θα έχετε αυξημένη θερμιδική πρόσληψη και Αυξημένη έκκριση ινσουλίνη και αυτό σίγουρα θα σας οδηγήσει στο να βάλετε κιλά..

 • Ο/Η Εμμανουέλα λέει:

  Εγω την κανω 1.5 μήνα και εχω χάσει 6 κιλά αν θα φτάσω στο επιθυμητό βάρος χρειάζεται κάποιο είδος συντήρησης μετα ώστε να κρατήσω τα κιλά που έχασα?

  • Ο/Η Κωνσταντίνος Βολιώτης λέει:

   Η φροντίδα του σώματος είναι καθημερινή δραστηριότητα..όπως πλένουμε τα δόντια μας κάθε μέρα έτσι πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε πάντα.. εάν δεν είστε αθλητής και έχετε πρόβλημα βάρους οι υδατάνθρακες θέλουν περιορισμό (όχι παραπάνω από 50-100 γρ τη μέρα)..

 • Ο/Η Πανωραια λέει:

  Έχω ξεκινήσει την δίαιτα εδώ και 28 μέρες, έχω χάσει 4,50 κιλά. Νομίζω αξίζει τον κόπο γιατί έχω κάνει ανά καιρούς διάφορες δίαιτες και τέτοια αποτελέσματα δεν είχα δει. Έχει φύγει ήδη λίπος σε σημεία που ήταν έντονο. Μπορώ να συνεχίσω όσο καιρό θέλω την διατροφή αυτή; Ύστερα που θα φτάσω στα επιθυμητά κιλά, δεν θα μπορέσω να ξαναφαω υδατάνθρακες; Ευχαριστώ

  • Ο/Η Κωνσταντίνος Βολιώτης λέει:

   Δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να μην συνεχίσετε για όσο θέλετε τη διατροφή. Προτείνεται γενικά ένας τρόπος διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για να μην αυξάνεται το βάρος λόγω της έκκρισης ισνουλίνης.

 • Ο/Η Εφη λέει:

  Έχω ξεκινήσει κετονικη διατροφή την οποία ακολουθώ πιστα εδώ και μια βδομάδα και δεν έχω χάσει γραμμάριο. Μπορεί να μην αποδίδει σε εμένα;

  • Ο/Η Κωνσταντίνος Βολιώτης λέει:

   Είναι σίγουρο ότι όλων των ειδών οι διατροφές δεν ταιριάζουν σε όλους, από την άλλη όμως συνήθως εάν γίνεται σωστή κετογονικη με σκοπό την απώλεια βάρους λίγοι είναι αυτοί που δεν το καταφέρνουν.. θα πρέπει να δείτε εάν και κατά πόσο κάνετε σωστά τη διατροφή..

 • Ο/Η Αιμιλία λέει:

  Καλησπέρα σας έχω διαβάσει ότι η κετογονικη διατροφή βοηθάει πολύ τους ημικρανικους. Υποφέρω χρόνια από ημικρανίες και θα ήθελα την άποψη σας πάνω σε αυτό και επίσης που θα μπορούσα να απευθυνθώ ώστε να με βοηθήσει κάποιος με ένα σωστό πλάνο διατροφής. Κιλά δεν θέλω να χάσω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ο/Η Κωνσταντίνος Βολιώτης λέει:

   Η αλήθεια είναι ότι κετογονική θα μπορούσε να βοηθήσει. Υπάρχουν δεδομένα.
   Μια καλή αρχή θα ήταν να διαβάσετε τον οδηγό μας στην ιστοσελίδα για το πως γίνεται

 • Ο/Η Άνναμαρία λέει:

  Καλημέρα σας και καλό μήνα!
  Ξεκίνησα σήμερα για δεύτερη φορά την κετογονική διατροφή αφού διάβασα πολλά περισσότερα για αυτήν. Έχω υπόταση και την πρώτη φορά που την δοκίμασα είχα διαβάσει ότι απαγορευονται όλα τα γαλακτομικά κι έτσι δεν έτρωγα φέτα. Περίπου την έκτη μέρα κι έχοντας χάσει ήδη 2 κιλά, μου έπεσε η πίεση 7με 5! Φυσικά φοβήθηκα και την σταμάτησα. Εχω κάποιες ερωτήσεις για να μην κάνω πάλι λάθος. Όσο αναφορά την φέτα, το τσένταρ, το γιαούρτι και κάποιους ξηρούς καρπούς, είναι επιτρεπόμενα και σε τι ποσότητα; Φυσικά μιλάμε για πλήρη λιπαρά αν δεν κάνω λάθος σε όλα αυτά; Πρέπει να χάσω 20 κιλά και έχω ταλαιπωρηθεί με τις γνωστές δίαιτες χωρίς να έχω κάποιο αποτέλεσμα.

  • Ο/Η Κωνσταντίνος Βολιώτης λέει:

   Να σας ευχηθούμε καλή αρχή (ξανά). Αυτό που πρέπει να προσέχετε είναι η πρόσληψη αλατιού καθώς όσοι ακολουθούν κετογονική έχουν τουλάχιστον ανάγκη 5γρ ημερησίως. Επίσης είναι απαραίτητο να λαμβάνετε τουλάχιστον 350 mg στοιχειακού μαγνησίου καθημερινά. Η ποσότητα των τροφών που αναφέρεται είναι σε συνάρτηση με την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που δεν πρέπει να ξεπερνάνε τα 20 γρ συνολικά ημερησίως. Γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια τροφή της οποίας η χρήση ως κατάλληλη τροφή αμφισβητείται από πολλούς επιστήμονες για το αν είναι σωστή η όχι (κετογονική η μη)

 • Ο/Η Σοφία λέει:

  Έχω ξεκινήσει την κετο σαν διατροφή και όχι για να χάσω κιλά, κατανάλωνα υπερβολική ζάχαρη και ψωμιά, ζυμαρικά και ρύζι. Τα έχω κόψει όλα αλλά κάθε τρεις μέρες τρώω κάτι γλυκό γιατί νομίζω θα καταρρεύσω. Έτσι κάνω δουλειά ή είναι δώρο άδωρο

  • Ο/Η Κωνσταντίνος Βολιώτης λέει:

   Πιθανότατα εμφανίζετε τα συμπτώματα της λεγόμενης “κετογονικής γρίπης”. Σίγουρα θα δείτε όφελος από τη μείωση της ζάχαρης αλλά για να δείτε τα πραγματικά οφέλη θα πρέπει να επιμείνετε λίγο παραπάνω.

 • Ο/Η Αγνή λέει:

  Καλησπέρα!!! Κάνω την κετογονικη διατροφή εδώ κ 3 ημέρες πολύ αυστηρά με συνδυασμό γυμναστικη. Εχω παρει 1,5 κιλό, είναι φυσιολογικό?? Μπορεί στην αρχή μέχρι να μεταβολίσει ο οργανισμός αντί να καεί, να παίρνει κιλά??? Έχω αγχωθεί λίγο με τα νούμερα στην ζυγαριά

  • Ο/Η Κωνσταντίνος Βολιώτης λέει:

   Καλησπέρα σας. Να δείτε λίγο την πρόσληψη συνολικά θερμίδων και μακροστοιχείων μήπως θέλει κάπια αλλαγή με βάσητις ανάγκες σας

Leave a Reply

Hit enter to search or ESC to close