fbpx Skip to main content
[vc_tta_accordion][vc_tta_section tab_id=”1611053521000-faa913a7-190e” title=”Τι είναι η κετογονική διατροφή/ δίαιτα;”]

Η κετογονική είναι μια διατροφή η οποία οδηγεί τον οργανισμό να χρησιμοποιεί κυρίως το λίπος για να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες.

Κατά την διαδικασία αυτή προκύπτουν πολλαπλά οφέλη

[/vc_tta_section][vc_tta_section tab_id=”1611053796818-8f5ddb2b-09b8″ title=”Πως γίνεται στην πράξη;”]

Περιορίζουμε στο ελάχιστο τους υδατάνθρακες, τρώμε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης και καλύπτουμε τις υπόλοιπες ενεργειακές μας ανάγκες με υγιή λιπαρά.

Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιήσουμε την έκκριση της ινσουλίνης.

[/vc_tta_section][vc_tta_section tab_id=”1560863127551-e3f4da21-df4e” title=”Πως λειτουργεί;”]

Ο οργανισμός μας για να εξασφαλιστεί η επιβίωση σε περιόδους ασιτίας έχει αναπτύξει ένα συγκεκριμένο τρόπο για να διαχειρίζεται την ενέργεια που προσλαμβάνει με την μορφή φαγητού:

Προτιμάει να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για άμεση παραγωγή ενέργειας και να αποθηκεύει το λίπος για μελλοντική χρήση.

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες ο οργανισμός μας τους μετατρέπει σε γλυκόζη (σάκχαρο αίματος). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

Η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα προκαλεί την έκκριση ινσουλίνης. Η ινσουλίνη «μεταφέρει» την γλυκόζη μέσα στα κύτταρα για παραγωγή ενέργειας.

Η ινσουλίνη έχει και άλλες σημαντικές δράσεις στο σώμα μας. Μία από αυτές είναι η αναστολή της λιπόλυσης (διάσπαση λίπους).

Συνεπώς, για όσο καιρό καταναλώνουμε τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες ο οργανισμός θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί άμεσα την γλυκόζη,  να αποθηκεύει την περίσσεια ενέργειας σε λίπος και να μην χρησιμοποιεί σχεδόν ποτέ αυτό που έχει ήδη αποθηκεύσει!

Προκειμένου να αρχίσει το σώμα μας να χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος πρέπει να ξεμπλοκαριστεί η λιπόλυση από την ανασταλτική δράση της ινσουλίνης. Δηλαδή πρέπει να σταματήσουμε να τροφοδοτούμε το σώμα με υδατάνθρακες, να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα η ινσουλίνη και να κάψουμε τις αποθήκες γλυκόζης που διαθέτουμε (Γλυκογόνο μυών/ ήπατος).

Μόλις εξαντληθεί η γλυκόζη (και οι αποθήκες της) και με την προϋπόθεση ότι αυτό που θα φάμε δεν θα προκαλέσει αύξηση στην ινσουλίνη ο οργανισμός μας θα αναγκαστεί να “κάψει” λίπος για να παράξει την απαιτούμενη ενέργεια

[/vc_tta_section][vc_tta_section tab_id=”1611055320125-cf797ab1-44e3″ title=”Γιατί κάποιοι δεν μπορούν να χάσουν βάρος”]

Η απώλεια λίπους έχει σχέση με τι τρώμε, πόσο συχνά τρώμε, ποιες ώρες της ημέρας τρώμε και όχι μόνο με το πόσο τρώμε (θερμίδες)

Όταν τρώμε κάτι “υγιεινό” με λίγες θερμίδες (χαμηλό σε λιπαρά) αλλά  γεμάτο υδατάνθρακες αυξάνουμε τα επίπεδα της ινσουλίνης και σταματάμε άμεσα τη λιπόλυση.

[/vc_tta_section][vc_tta_section tab_id=”1611056728430-6ccd2267-7e82″ title=”Πως επηρεάζουν οι τροφές την έκκριση ινσουλίνης”]

Κατά γενικό κανόνα οι υδατάνθρακες (αυτό εξαρτάται βέβαια και από τον γλυκαιμικό δείκτη και το συνολικό γλυκαιμικό φορτίο) προκαλούν τη μεγαλύτερη έκκριση ινσουλίνης καθώς τροφοδοτούν το σώμα με ζάχαρη η οποία πρέπει να μπει στα κύτταρα.

Η τροφή που δεν επηρεάζει σχεδόν καθόλου την έκκριση λίπους είναι τα λιπαρά.

Κάπου στη μέση βρίσκεται η πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη επιδρά διαφορετικά στο γλυκόζη αίματος, ανάλογα με το μεταβολικό προφίλ στο οποίο βρίσκεται το σώμα μας. Άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη θα έχουν μεγάλη αύξηση της γλυκόζης.

Είναι ξεκάθαρο ότι αν θέλει κάποιος να μετατρέψει το σώμα του από μια μηχανή που αποθηκεύει λίπος σε μια μηχανή που χρησιμοποιεί το λίπος  πρέπει να κάνει τα εξής απλά πράγματα:

  1. Να περιορίσει τους υδατάνθρακες. Τουλάχιστον κάτω από 50γρ ημερησιώς. (Για κετογονική  20 γρ υδατανθράκων την ημέρα).
  2. Να συνεχίσει να καταναλώνει  πρωτεΐνη σε επαρκή ποσότητα για την ηλικιακή του ομάδα, το επίπεδο δραστηριότητας – άσκησης, το μεταβολικό του προφίλ και τους προσωπικούς του στόχους όσον αφορά τη σωματοδομή του.
  3.  Να χρησιμοποιεί υγιεινά λιπαρά για να καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες με βάση τους στόχους του.
[/vc_tta_section][vc_tta_section tab_id=”1560863598992-a3f85389-2111″ title=”Γιατί ονομάζεται κετογονική;”]

Η διατροφή ονομάζεται κετογονική καθώς κατά την διατροφή παράγονται κάποιες ουσίες που ονομάζονται κετόνες ή κετονοσώματα.

Οι κετόνες παράγονται κατά κύριο λόγο από το ήπαρ κατά την καύση του λίπους.

Όταν οι ουσίες αυτές  είναι αυξημένες στο αίμα και στα ούρα επαρκώς λέμε ότι ο οργανισμός μας είναι σε κέτωση.

Από τα ελεύθερα λιπαρά οξέα (FFA), προκύπτουν οι 3 κετόνες. Το ακετοξικό οξύ (Acetotoacetate) στο πρώτο στάδιο, και από αυτό προκύπτουν τα β υδροξυβουτυρικό οξύ (b-Hydroxybutyrate) και η ακετόνη (Acetone)

H ακετόνη αποβάλλεται με την αναπνοή.

[/vc_tta_section][vc_tta_section tab_id=”1560863786730-824170a7-d81e” title=”Κετόνες”]

Ο οργανισμός μας έχει την προτίμηση να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη σαν άμεση πηγή ενέργειας και να αποθηκεύει το λίπος για μελλοντική χρήση. Σε καταστάσεις όπως  νηστεία – ασιτία, κετογονική διατροφή ο οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά: Μόλις καταναλωθεί η γλυκόζη (και οι αποθήκες της) χρησιμοποιεί το λίπος για παραγωγή ενέργειας.

Το λίπος κινητοποιείται από τις αποθήκες του και απελευθερώνονται τα λιπαρά οξέα στο αίμα. Τα λιπαρά οξέα  χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους ιστούς.

Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις:  Ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα λιπαρά οξέα. Επειδή είναι συνδεδεμένα με τις πρωτεΐνες του αίματος δεν μπορούν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα και για να υπάρχει αδιάκοπτη τροφοδοσία με ενέργεια το πιο ενεργοβόρο όργανο του οργανισμού  το σώμα διασπά τα λιαπρά οξέα σε κετόνες . Ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα χρησιμοποιούν κετόνες.

Οι κετόνες είναι το υποπροϊόν που παράγεται στο ήπαρ κατά την καύση των λιπαρών οξέων. Είναι για τον εγκέφαλο το εναλλακτικό καύσιμο που προέρχεται από την καύση του λίπους και είναι άσχετο από την πρόσληψη υδατανθράκων (σάκχαρα).

[/vc_tta_section][vc_tta_section tab_id=”1560863826270-d7752344-2978″ title=”Ποια είναι τα οφέλη του να είσαι σε κέτωση;”]

Το είναι σε «κέτωση» έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό: Θεραπεύει χρόνιες καταστάσεις και  βελτιώνει τις επιδόσεις μας. Ενώ τα οφέλη είναι πολύ καλά τεκμηριωμένα δεν γνωρίζουμε επακριβώς με ποιο τρόπο γίνεται. Φαίνεται ότι οι κετόνες βελτιώνουν την λειτουργικότητα των μιτοχονδρίων (τα μικρά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα του οργανισμού μας). Με αποτέλεσμα να μειώνεται η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες συνολικά. Βελτιώνοντας την διαχείριση ενέργειας προασπίζεται η ικανότητα του οργανισμούνα αντεπεξέρχεται σε αντίξοες συνθήκες και να καταπολέμα πιθανούς επιβαρυντικούς παράγοντες που οδηγούν σε μια σειρά από παθήσεις που μαστίζουν τον σημερινό άνθρωπο.

Η ιατρική κοινότητα αναμένει με αγωνία νέες μελέτες που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα  το πως ακριβώς επιδρούν οι κετόνες στον οργανισμό και τι περαιτέρω οφέλη μπορεί να προκύψουν.

[/vc_tta_section][vc_tta_section tab_id=”1560863863224-93f590c6-ad2c” title=”Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της κετογονική δίαιτας, της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων και της δίαιτας Atkins;”]

Στις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί η ποσότητα των υδατανθράκων να φτάνει έως και τα 100-150 γρ ημερησίως. Σε αυτή την κατάσταση μπορεί να προκύπτουν κάποια οφέλη όμως δεν είναι αρκετά μειωμένη η ποσότητα των υδατανθράκων ώστε να παράγονται κετόνες.

Στην δίαιτα Atkins οι υδατάνθρακές περιορίζονται επαρκώς, αυξάνεται η πρόσληψη λίπους αλλά δεν περιορίζεται αρκετά η πρόσληψη πρωτεΐνης. Κετόνες μπορεί να υπάρχουν αλλά όχι σε θεραπευτικές τιμές.

Στην κετογονική διατροφή η πρόσληψη υδατανθράκων δεν μπορεί ποτέ να ξεπερνάει τα 20γρ ημερησίως. Αυτό δημιουργεί το κατάλληλο υπόστρωμα για να αρχίσουμε να παράγουμε κετόνες. Όμως προσέχουμε και την πρόσληψη πρωτεΐνης. Διαφορετικά ο οργανισμός μας μέσω της γλυκονεογένεσης θα μετατρέψει την πρωτεΐνη σε γλυκόζη.

Η κατάλληλη πρόσληψη πρωτεΐνης είναι ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να έχουμε υψηλά επίπεδα κετονών. Άσχετα από τι θα διαβάσετε σε άλλες πηγές μια σωστή κετογονική διατροφή προϋποθέτει περιορισμό και στην πρωτεΐνη.

[/vc_tta_section][vc_tta_section tab_id=”1560864048834-a2e30909-41d5″ title=”Μακροσυστατικά (τα λεγόμενα μάκρος)”]

Μια ορθά δομημένη κετογονική διατροφή στηρίζεται στον σωστό καταμερισμό της προσλαμβανόμενης ενέργειας. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει μειώνουμε τους υδατάνθρακες, προσέχουμε την πρόσληψη πρωτεΐνης και τρώμε αρκετά λιπαρά.

Τα τρία μακροσυστατικά που πρέπει να υπολογίσουμε είναι

  • οι υδατάνθρακες
  • οι πρωτεΐνες
  • και τα λιπαρά

Συμβατικός τρόπος

Συνήθως αναφέρεται ότι για να πετύχουμε την παραγωγή κετονών πρέπει να παίρνουμε περίπου το 70-80% της τροφής μας από λιπαρά. Το 15-25% από πρωτεΐνη και το 5% από υδατάνθρακες.

Σε μία δίαιτα των 2000 θερμίδων η αναλογία γίνεται ως εξής:

5% υδατάνθρακες = 100 kcal

15% πρωτεΐνες = 300 kcal

80% λιπαρά = 1600 kcal

Ένα γρ υδατάνθρακα και ένα γραμμάριο πρωτεΐνης προσδίδουν 4 kcal

Ένα γραμμάριο λίπους 9 kcal

Η παραπάνω αναλογία λοιπόν μετατρέπεται ως εξής:

5% υδατάνθρακες = 100 kcal /4 = 25 γρ υδατανθράκων

15% πρωτεΐνες = 300 kcal  /4 = 65 γρ πρωτεϊνών

80% λιπαρά = 1600 kcal /9 = 177 γρ λιπαρών

Ξέροντας όμως ότι οι υδατάνθρακες δεν πρέπει να ξεπερνάνε τα 20 γρ ημερησίως το ποσοστό 5% υδατανθράκων είναι κάπως γενικό και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Εάν κάποιος έχει ανάγκη 3000 kcal ημερησίως το 5% των υδατανθράκων είναι 37,5 γρ υδατανθράκων. Με τόσους πολλούς υδατάνθρακες δεν υπάρχει περίπτωση να μπείτε σε κέτωση. Εάν μάλιστα προσπαθείτε να χάσετε κιλά το πιο πιθανό είναι ότι θα αποτύχετε γιατί η ινσουλίνη σας θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Τα ποσοστά των «μάκρος» σε θερμίδες πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με τον καθένα. Μπορεί να χρειαστεί να φτάσετε το λίπος σε ποσοστό 90% για να πετύχετε υψηλά ποσοστά κετονών στο αίμα. Μπορεί επίσης να πρέπει περιορίσετε ακόμη περισσότερο την πρόσληψη πρωτεΐνης από το 15%.

Σωστός τρόπος

Ο πιο σωστός τρόπος για να υπολογίζει κανείς τα μάκρος του για την κετογονική διατροφή είναι η κλασσική αναλογία 4:1 που χρησιμοποιείται για την θεραπεία της επιληψίας.

Η αναλογία 4:1 σημαίνει ότι για κάθε ένα γραμμάριο (πρωτεΐνης + υδατάνθρακα) που τρώμε πρέπει να τρώμε και 4 γρ λίπους. Σε κάθε γεύμα.

Το θέμα των «μάκρος» είναι ίσως η μεγαλύτερη παγίδα για όσους ξεκινάνε κετογονική. Συνήθως γίνεται υποεκτίμηση στα διάφορα συστατικά και τα αποτελέσματα δεν έρχονται.

Στην ketoabout χρησιμοποιούμε το ketodietcalculator του Charlie Foundation. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και αφού μας δώσετε κάποια στοιχεία να σας δώσουμε τα κατάλληλα μάκρος.

[/vc_tta_section][vc_tta_section tab_id=”1560864136561-4d1dabd8-0db9″ title=”Τι τρώμε στην κετογονική διατροφή;”]

Στην κετογονική τρώμε μη επεξεργασμένες τροφές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως είναι το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα υγιεινά λιπαρά.

Προτιμούμε προϊόντα ελευθέρας βοσκής. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα προϊόντα που θα καταναλώνουμε είναι πιο πλούσια σε Ω3 λιπαρά και ότι δεν έχουν υποστεί μεταλλάξεις στο DNA τους

  • Κρέας: χοιρινό, μοσχαρίσιο, κοτόπουλο, αρνί, κατσίκι, γαλοπούλα, Τα αλλαντικά παρόλο που αποτελούν μια εύκολη λύση δεν προτιμώνται καθώς είναι επεξεργασμένα κρέατα και μπορεί να περιέχουν και ζάχαρη. Το ιταλικό προσιούτο επιτρέπεται λόγω του ξεχωριστού τρόπου παρασκευής του.
  • Ψάρια: σαρδέλες, γαύρο, σολομό (προσοχή στα βαρέα μέταλλα), τσιπούρες τόνο κ.α.
  • Οστρακοειδή και μαλάκια.
  • Αυγά: Εάν υπάρχει κάποιος τοπικός παραγωγός που μπορεί να σας προμηθεύσει με βιολογικά αυγά είναι ότι καλύτερο.
  • Λαχανικά: Τρώμε κυρίως πράσινα φυλλώδη λαχανικά εποχής. Σπανάκι, μαρούλι, iceberg, λάχανο, χόρτα. Επίσης, είναι κατάλληλα για κετογονική, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα αγγουράκια, οι μελιτζάνες, τα φασολάκια, τα κολοκυθάκια, και τα σπαράγγια. Oι ντομάτες (σε πολύ μικρή ποσότητα). Θα πρέπει να προσέχετε αυτή την ομάδα τροφών γιατί είναι και η κυριότερη πηγή υδατανθράκων σας.

Μια μεγάλη ποσότητα χωριάτικης σαλάτας θα σας βγάλει σίγουρα από την κέτωση.

Εάν πάλι ακολουθήσετε το μονοπάτι της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων ή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορείτε να φάτε λίγο παραπάνω.

  • Υγιεινά Λιπαρά: έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, λάδι MCT, λάδι MCT C8, λαρδί, χειροποίητη μαγιονέζα, βούτυρο κακάο, βούτυρο & κρέμα καρύδας.
  • Φρούτα: Αβοκάντο, φράουλες (strawberries), βατόμουρα (raspberries), αρώνια, μύρτιλο (blueberries), καρύδα.
  • Γαλακτοκομικά: αγνό βούτυρο, βούτυρο γκι (ghee), πλήρες γιαούρτι (με μέτρο), κρέμα γάλακτος κανονική (όχι φυτική). Να θύμαστε μόνο ότι τα γαλακτοκομικά μαζί με τη γλουτένη είναι οι τροφές που προκαλούν πιο συχνά αλλεργίες.
  • Ξηροί καρποί: καρύδια μπραζίλ, μακαντάμια, πέκαν. Αμύγδαλα, καρύδια και φουντούκια με προσοχή γιατί έχουν πολλούς υδατάνθρακες. Ταχίνι φυσικό χωρίς μέλι. Βούτυρα ξηρών καρπών.

Να υπενθυμίσουμε ότι εκτός από τα λιπαρά όλες οι υπόλοιπες τροφές πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και πάντα μέσα στα σωστά μάκρος καθώς μπορεί να σας βγάλουν από την κέτωση.

Εάν δεν θέλετε να μετράτε μάκρος να θυμάστε τον εξής κανόνα:

Τρώτε σε κάθε σας γεύμα όσο το δυνατόν λιγότερους υδατάνθρακες, λίγη πρωτεΐνη και πολλά λιπαρά. Αν μέχρι το επόμενο γεύμα πεινάσετε σημαίνει ότι δεν φάγατε αρκετά λιπαρά, εάν νιώσετε κόπωση ή νυστάξετε σημαίνει ότι φάγατε περισσότερους υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες.

Μια σωστή κετογονική διατροφή όμως σέβεται πάντα και σε κάθε γεύμα την αναλογία 4:1. Μια σωστή κετογονική διατροφή χρειάζεται μέτρημα.

[/vc_tta_section][vc_tta_section tab_id=”1560864204236-dc0a4eec-077e” title=”Τι αποφεύγουμε στην κετογονική διατροφή;”]

Στην κετογονική διατροφή αποφεύγουμε γενικότερα επεξεργασμένες τροφές.

  • Επιβλαβή λιπαρά: Τα υδρογονοποιημένα λιπαρά (trans fat) που συχνά είναι κρυμμένα στις βιομηχανικά παρασκευασμένες τροφές. (μπισκότα, ζύμες, πίτες). Φυτικά βούτυρα τύπου μαργαρίνης και προϊόντα low fat. Φυτικά σπορέλαια: Είναι πλούσια σε Ω6 λιπαρά, διαταράσσουν την αναλογία Ω6/Ω3 και προάγουν την φλεγμονή στον οργανισμό μας. Ενώ διαφημίζονται ως τρόφιμα που ρίχνουν την χοληστερίνη στην ουσία προκαλούν βλάβη στον οργανισμό μας.

H κατηγορία των επιβλαβών λιπαρών είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για μια υγιεινη διατροφή άσχετα από το αν κάνετε κέτο ή όχι.

  • Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες: Ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, (τα προϊόντα ολικής άλεσης δεν αποτελούν εξαίρεση).
  • Ζάχαρη, γλυκά, μπισκότα.
  • Γλουτένη.
  • Φρούτα και χυμούς φρούτων: Τα φρούτα είναι τα γλυκά της φύσης. Για έναν άνθρωπο που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη και παχυσαρκία τα φρούτα απλώς επιβαρύνουν την υπερισνουλιναιμία του. Συγκεκριμένα η φρουκτόζη είναι ο νούμερο ένας εχθρός για την λιπώδη διήθηση του ήπατος. Μια πολύ συχνή κατάσταση σε αυτούς τους ασθενείς, με ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για την συνολική υγεία.
  • Όσπρια: Τα όσπρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες.
  • Αλκοόλ: Δεν πίνουμε μπύρα και γλυκά ποτά. Προσέξτε ιδιαίτερα την επίδραση του αλκοόλ στο οργανισμό σας. Αν χρειαστεί να πιείτε προτιμήστε μικρές ποσότητες από τσίπουρο, κόκκινο ή λευκό κρασί, βότκα, τζιν ,ουίσκι.
[/vc_tta_section][vc_tta_section tab_id=”1560864244174-55a2db39-1003″ title=”Οφέλη για την υγεία από την κετογονική διατροφή”]
  • Κέτο για Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ

Δεν υπάρχει άλλη ασθένεια που να σχετίζεται τόσο άμεσα με την διατροφή. Εάν φάμε υδατάνθρακες η γλυκόζη στο αίμα θα ανέβει. Με την κετογονική διατροφή όμως δεν βελτιώνεται μόνο η γλυκαιμία. Η κετογονική διατροφή αντιστρέφει την ινσουλινοαντίσταση. Τη βασική μεταβολική βλάβη που είναι η αιτία του Σακχαρώδη Διαβήτη.

  • Κέτο και παχυσαρκία

Επηρεάζοντας την έκκριση της ινσουλίνης μπορούμε να μετατρέψουμε το σώμα μας από μια αποθηκευτική μηχανή σε μια μηχανή που καίει λίπος.

  • Κέτο και αθλητικές επιδόσεις

Δεν είναι λίγοι οι αθλητές που εκμεταλλεύονται τα οφέλη της κετογονικής διατροφής για να βελτιώσουν την σύσταση της σωματοδομής τους (μειώνοντας το ποσοστό λίπους), να αυξήσουν τις επιδόσεις του και να προστατέψουν τον εγκέφαλο τους από τα συχνά χτυπήματα (μποξ, MMA, ποδόσφαιρο, ράγκμπι). Όταν ο αθλητής είναι σε κέτωση οι πρωτεΐνες και το γλυκογόνο των μυών προστατεύονται.

  • Κετό και επιληψία

Μια σχέση που κρατάει περίπου έναν αιώνα. Οι κετόνες μπορεί να είναι η μοναδική λύση όταν όλα τα φάρμακα έχουν αποτύχει.

  • Κέτο και εντερικά προβλήματα

Η αποφυγή υδατανθράκων έχει ιδιαίτερα  ευνοϊκή επίδραση σε κατατάσσεις όπως το  ευερέθιστο έντερο και η νόσος του Chron

  • Κέτο και νευρικό σύστημα

Οι κετόνες έχουν ιδιαίτερα ευνοϊκή επίδραση στον εγκέφαλο. Αποτελούν έναν εναλλακτικό τρόπο τροφοδοτησης ενέργειας σε καταστάσεις όπου η γλυκόζη δεν επαρκεί. Παθήσεις όπως Alzheimer, N Parkinson, Σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να δουν βελτίωση.

  • Κέτο και καρκίνος

Μια διατροφή με λίγους υδατάνθρακες και υψηλά ποσοστά κετονών είναι μια καλή αρχή για να ανταπεξέλθει ένας καταβεβλημένος οργανισμός σε μια τόσο σοβαρή κατάσταση όσο ο καρκίνος (σε συνδυασμό πάντα με τις θεραπείες που χρησιμοποιούνται μέχρι τώρα).

[/vc_tta_section][vc_tta_section tab_id=”1560864321731-71c5126b-cfcb” title=”Με ποιο τρόπο ξέρουμε ότι είμαστε σε κέτωση;”]

Τα οφέλη του να αποφεύγεις του υδατάνθρακες και να περιορίζεις τις διακυμάνσεις τις ινσουλίνης γίνονται άμεσα εμφανή:

  • Μειώνονται οι κρίσεις πείνας και υπερφαγίας.
  • Έχουμε ένα συνεχόμενο αίσθημα κορεσμού
  • Αυξημένη συγκέντρωση και υψηλές νοητικές επιδόσεις
  • Απώλεια βάρους

Το αν είμαστε όμως σε κέτωση μπορούμε να το εξακριβώσουμε μόνο με μετρήσεις στα ούρα, στο αίμα και με συσκευές όπως το αλκοτέστ.

  • Οι ταινίες εμβάπτισης ούρων είναι οι φθηνότερες. Δεν παρέχουν ακριβή μέτρηση. Συνήθως είναι χρήσιμες τις πρώτες ημέρες. Όσο το σώμα μας αποκτά την δυνατότητα να μεταχειρίζεται όλο και καλύτερα τις κετόνες η αποβολή τους στα ούρα μπορεί να μειωθεί αρκετά.
  • Οι συσκευές τύπου αλκοτέστ δεν παρέχουν ακριβή μέτρηση. Είναι σχετικά εύχρηστες. Κοστίζουν αλλά μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε συνέχεια.
  • Ο καλύτερος τρόπος μέτρησης είναι οι ταινίες μέτρησης κετονών στο αίμα. Μπορεί να χρειάζεται ένα μικρό τσίμπημα αλλά η μέτρηση είναι ακριβέστατη. Με τιμές πάνω του 0,5 mmol μπορούμε να πούμε ότι παράγουμε κετόνες. Ανάλογα με το ποιες είναι οι ανάγκες μας για κέτωση και με βάση τις μετρήσεις τριχοειδικού αίματος μπορούμε να τροποποιήσουμε την πρόσληψη των τροφών ώστε να αυξήσουμε τις τιμές.
[/vc_tta_section][vc_tta_section tab_id=”1560864363891-926cd36e-acb1″ title=”Συμπληρώματα διατροφής για κετογονική διατροφή”]

Τα συμπληρώμτα διατροφής που θα σας βοηθήσουν είναι

Στην ketoabout έχουμε φροντίσει να έχουμε τα άκρως απαραίτητα συμπληρώματα για την κετογονική διατροφή. Ενώ θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την παραγωγή κετονών παράλληλα θα θωρακίσετε την υγεία σας.

[/vc_tta_section][vc_tta_section tab_id=”1560864401523-59a52dbb-504d” title=”Είναι ασφαλής η κετογονική διατροφή;”]

Η κέτωση είναι μια φυσική κατάσταση στην οποία οργανισμός “μπαίνει” σε περιόδους νηστείας. Είναι ένα ασφαλές μεταβολικό προφίλ στο οποίο μάλιστα οφείλεται η επιβίωση και η επικράτηση μας ως είδος.

Το να έχεις κετόνες σε επίπεδα από 0,5 έως και 8 mmol είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Κετοξέωση είναι μια κατάσταση που μερικοί μπερδεύουν με την κέτωση. Στην κετοξέωση έχουμε υπερβολική παραγωγή  κετονών με τιμές (>25 mmol) και υψηλά σάκχαρα (>500mg). Εμφανίζεται στα άτομα που έχουν παντελή έλλειψη ινσουλίνη (Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1). Αντίθετα στην κετογονική διατροφή έχουμε χαμηλά σάκχαρα (60-80) και η παραγωγή κετονών αυτοπεριορίζεται.

  • Κέτο Γρίπη

Τις πρώτες ημέρες της δίαιτας κατά την κατανάλωση του γλυκογόνου και την στροφή του μεταβολισμού προς την καύση του λίπους μπορεί να νιώσουμε κάποια γενικά συμπτώματα. Κόπωση, αδυναμία, κεφαλαλγία, αδιαθεσία, αϋπνία, έντονη επιθυμία για γλυκό. Το φαινόμενο αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και καθόλου ανησυχητικό. Σε λίγες ημέρες θα είσαστε όπως πριν και καλύτερα!!!

[/vc_tta_section][vc_tta_section tab_id=”1561269787463-81638da8-04de” title=”Μέταλλα και ιχνοστοιχεία, Βιταμίνες”]

Στην κετογονική διατροφή αποφεύγουμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί να δημιουργεί την εντύπωση ότι στο σώμα μας μπορεί να λείψουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Η ανησυχία είναι βάσιμη, αλλά, στην πράξη μια καλά δομημένη κετογονική διατροφή δεν δημιουργεί ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά

Προτείνουμε τροφές μη επεξεργασμένες και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Η καλύτερη ποιότητα των τροφών εξασφαλίζει την επαρκή πρόσληψη όλων εκείνων των στοιχείων που είναι απαραίτητα.

Η κετογονική διατροφή βασίζεται σε πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κρέας, ψάρια, αυγά, καρπούς, και κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτές οι τροφές καλύπτουν επαρκώς την πρόσληψη σιδήρου, ασβεστίου, ψευδαργύρου, ιωδίου, φωσφόρου, Vit C, σύμπλεγμα Vit B.

Τα τιμές των λιποδιαλυτών βιταμινών D, E, K, A έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βελτιωθούν με την κετογονική. Στην κετογονική διατροφή η αυξημένη πρόσληψη υγιεινών λιπαρών βοηθάει την απορρόφησή τους.

[/vc_tta_section][vc_tta_section tab_id=”1561273213874-3ebf32ee-d926″ title=”Νάτριο (Νa+)”]

Νάτριο: To νάτριο (Na+) βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο θαλασσινό αλάτι. Τις πρώτες ημέρες στην κετογονική διατροφή λόγω της πτώσης της ινσουλίνης και της απώλειας νερού που είναι αποθηκευμένο μαζί με το γλυκαγόνο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το νατρίο. Έχουμε αυξημένη απώλεια. Ένα μεγάλο ποσοστό των συμπτωμάτων της κετογονικής γρίπης οφείλεται στην μη επαρκή πρόσληψη νατρίου (κόπωση, κεφαλαλγία, υπνηλία).

Στην κετογονική διατροφή η συνολική πρόσληψη αλατιού πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 – 3 κουταλάκια του γλυκού ημερησίως. Ειδικότερη προσοχή τις πρώτες ημέρες. Μετά τον πρώτο μήνα σε κετογονική διατροφή η αποβολή νατριού περιορίζεται.

1 κουτάλι αλατιού = 5γρ αλατιού = 2,5 γρ Νατρίου

Η χρήση διουρητικών, τα αντιφλεγμονώδη και η έντονη άσκηση απαιτούν προσοχή καθώς επηρεάζουν την απώλεια νατρίου.

Πρόσληψη αλατιού και συνολικότερη υγεία.

Στην φωτογραφία που ακολουθεί φαίνονται τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης του 2014. Από την συλλογή ούρων 100.000 σε 17 χώρες φαίνεται ότι η πρόσηλψη αλατιού κάτω απο τα 4γρ ημερησίως αύξανει την πιθανότητα θανάτου. Όπως δείχνει το σχεδιάγραμμα είναι πιο επικύνδυνο να καταναλώνουμε 2,3γρ νατρίου παρά 6γρ.

 

[/vc_tta_section][vc_tta_section tab_id=”1561273966918-164bdcc2-cd39″ title=”Κάλιο (K+)”]

Η αυξημένη αποβολή νατρίου τις πρώτες ημέρες επηρεάζει και την αποβολή καλίου.

Το κάλιο είναι ένας βασικότατος ηλεκτρολύτης.

Πτώση στα επιπεδά του μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, ευερεθιστότητα, μυική αδυναμία.

Βαρειά έλλειψη καλίου προκαλεί αρρυθμίες.

Στην κετογονική πρέπει να καταναλώνουμε περίπου 4,5γρ ημερησίως

Πλούσιες σε κάλιο τροφές που επιτρέποτναι στην κετογονική είναι τα μανιτάρια, το σπανάκι, το αβοκάντο, το μαρούλι. Χρησιμοποιήστε αλάτι για “υπερατσικούς” (πράσινη συσκευασία). Είναι πλουσίο σε κάλιο.

[/vc_tta_section][vc_tta_section tab_id=”1561274424621-ace63727-78eb” title=”Μαγνήσιο (Μg+2)”]

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει αδυναμία , κράμπες, θολότητα σκέψης.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα όστρακα, το σπανάκι και οι κολοκυθόσποροι.

Χρειαζόμαστε περίπου 400mg ημερησίως.

Συνήθως η  πρόσληψη του γίνεται με συμπλήρωμα καθώς είναι δύσκολο να φτάσουμε τις απαιτούμενες δόσεις.

[/vc_tta_section][/vc_tta_accordion]
Hit enter to search or ESC to close