fbpx Skip to main content

Πως λειτουργεί η Κετογονική

Σε αυτό το άρθρο θα προσπάθήσω να εξήγησω την κετογονικής δίαιτας – διατροφής με απλά λόγια. Θα αναφερθώ σε μερικά σημεία κλειδιά. Ελπίζω να είναι αρκετό.

Ένα απλό παράδειγμα

Φανταστείτε λοιπόν ένα βυτιοφόρο καυσίμων. Μεταφέρει μερικές χιλιάδες λίτρων καυσίμων. Ο οδηγός του όμως οφείλει να σταματάει τακτικά για να εφοδιάσει το ρεζερβουάρ του. Διαφορετικά θα μείνει στη μέση του δρόμου. Σκεφτείτε εάν υπήρχε κάποιος τρόπος ώστε η μηχανή του βυτιοφόρου να τροφοδοτείται άμεσα από το βυτίο. Πρακτικά το βυτιοφόρο αυτό θα ήταν σε θέση να διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα χωρίς καμία στάση. (Κρατήστε την εικόνα αυτή για την ώρα, θα επανέλθουμε αργότερα).

Διατροφή

Όσον αφορά την διατροφή, οι τροφές που προσλαμβάνουμε εκτός από τα απαραίτητα μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες περιέχουν φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά. Τα τελευταία τρία συστατικά είναι αυτά που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να παράξει ενέργεια. Εάν προσλάβουμε περισσότερο από αυτό που έχουμε ανάγκη αποθηκεύουμε την περίσσεια ενέργειας σε λίπος, ή μήπως όχι?

Η ινσουλίνη

Η διαχείριση όλης αυτής της προσλαμβανόμενης ενέργειας είναι και θέμα ορμονικό, όχι μόνο θερμίδων. Η πιο σημαντική ορμόνη στο θέμα ενέργειας είναι η ινσουλίνη. Είναι εκείνη η αναβολική ορμόνη που μεταφέρει την γλυκόζη μέσα στα κύτταρα, προάγει την αναδόμηση του μυϊκού ιστού και αναστέλλει την  λιπόλυση. Η ινσουλίνη εκκρίνεται από το πάγκρεας μόλις ο οργανισμός μας αντιληφθεί κυριώς την παρουσία σακχάρων (υδατανθράκων).

Πότε δημιουργείται το πρόβλημα.

Το προς τα που θα στραφεί ο μεταβολισμός μας (καύση ή αποθήκευση) εξαρτάται κυρίως από τα επίπεδα ινσουλίνης. Εάν η ινσουλίνη είναι αυξημένη αποθηκεύουμε θερμίδες με την μορφή λίπους, εάν είναι χαμηλή τις καίμε. Όταν τρώμε συχνά πολλούς υδατάνθρακες προκαλούμε μια συνεχή έκκριση της ινσουλίνης, δηλαδή δημιουργούμε το κατάλληλο υπόστρωμα για να  αποθηκεύουμε λίπος. Είναι γνωστό ότι η περίσσεια λίπους προκαλεί ινσουλινοαντίσταση. Μια κατάσταση κατά την οποία οι ιστοί γίνονται λιγότερο ευαίσθητοι στη δράση της ινσουλίνης. Δηλαδή, χρειαζόμαστε περισσότερη ινσουλίνη για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Το πάγκρεας εξαναγκάζεται να αυξάνει όλο και περισσότερο την έκκριση της ινσουλίνης. Η συνεπακόλουθη υπερινσουλιναιμία βάζει τον οργανισμό σε αναβολικό στάδιο.

O ανατροφοδοτούμενος μηχανισμός παχυσαρκίας

Όταν ο οργανισμός μας βρίσκεται διαρκώς σε αναβολική φάση (αυξημένη ικανότητα σύνθεσης) προκύπτουν πολλά προβλήματα (άθροιση βάρους, φλεγμονή, μειωμένη ικανότητα αυτοφαγίας, διαταραχή απόπτωσης). Εάν δεν μειωθεί η ινσουλίνη το λίπος δεν μπορεί να κινητοποιηθεί από τις αποθήκες του. Χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε με τους πολλούς υδατάνθρακες πυροδοτούμε έναν ανατροφοδοτούμενο κύκλο με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία.  (υδατάνθρακες → ↑Ινσουλίνη → αποθήκευση λίπους → ↑↑Ινσουλίνη → επιπλέον αύξηση λίπους → ↑↑↑ ινσουλίνη και ούτω καθ’ εξής).

Πως βοηθάει η κετογονική διατροφή;

Περιορίζοντας τους υδατάνθρακες σε κάτω από 20γρ/ ημερησίως περιορίζουμε στο ελάχιστο την έκκριση ινσουλίνης. Διακόπτεται η αναβολική της δράση και δημιουργείται το κατάλληλο υπόστρωμα για την κινητοποίηση του λίπους από τις αποθήκες του. Ξεμπλοκάρεται ο μεταβολισμός και επανέρχεται η φυσιολογική ισορροπία αναβολισμού – καταβολισμού.

Ποια τα επιμέρους οφέλη;

Ας θυμηθούμε τώρα την νεαρή ασθενή από την εισαγωγή,  τα επίπεδα ενεργείας και την εφορία που ένιωθε. Είναι μετρημένο ότι η καύση 1γρ λιπαρού οξέως σε σχέση με την καύση 1γρ γλυκόζης αποδίδει σχεδόν 4πλάσια ποσά ενέργειας. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο ανθρώπινο σώμα οι αποθήκες γλυκόζης είναι περίπου 600-800γρ (ρεζερβουάρ βυτιοφόρου) ενώ το λίπος είναι μερικές δεκάδες κιλά (βυτίο), γίνεται σαφές ότι η ενέργεια που μπορεί να παραχθεί από την καύση λίπους είναι πρακτικά ανεξάντλητη. Σε θεωρητικό επίπεδο όποιος βασίζει τις μεταβολικές του ανάγκες στην γλυκόζη είναι εξαναγκασμένος να τρώει συχνά για να γεμίζει το ρεζερβουάρ του. Όποιος στηρίζεται στο λίπος έχει συνεχή και ασταμάτητη ροή ενέργειας. Εξαναγκάζουμε το βυτιοφόρο να κινείται χρησιμοποιώντας το καύσιμο του βυτίου και όχι του ρεζερβουάρ.

Συνέχεια: Η κετογονική ρυθμίζει τον μεταβολισμό

 

 

 

Leave a Reply

Hit enter to search or ESC to close