fbpx Skip to main content

Κετογονική δίαιτα – η πρώτη επαφή

Η αλήθεια είναι ότι η ενασχόληση μου με την κετογονική δίαιτα ξεκίνησε κάπως ανορθόδοξα. Το πρώτο ερέθισμα ήρθε από μια νεαρή γυναίκα που με επισκέφθηκε στο ιατρείο. Ήρθε για να συζητήσουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεών της. Κατά την συνομιλία μας, ανέφερε ότι ακολουθεί μια συγκεκριμένη διατροφή. Αυτό που ακολουθούσε ήταν κάτι αντισυμβατικό για τα δεδομένα μου. (Τότε ήμουν και ‘γω ένας γιατρός – στρατιώτης της διατροφής χαμηλών λιπαρών).

Τα ιδανικά αποτελέσματα

Βλέποντας τα ιδανικά αποτελέσματα των εργαστηριακών της μου κίνησε την περιέργεια. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τον τελευταίο καιρό είχε καταφέρει (επιτέλους!!) να χάσει αρκετά κιλά μετά την εγκυμοσύνη. Ένιωθε υπέροχα και της φαινόταν να έχει τεράστια και ανεξάντλητα ποσά ενέργειας. Την άκουγα με ενδιαφέρον αλλά και μεγάλη δυσπιστία. Ευτυχώς για την ασθενή,  δεν της έδωσα την λάθος συμβολή να διακόψει την διατροφή της. Της είπα όμως να αρχίσει να τρώει περισσότερους υδατάνθρακες γιατί ο οργανισμός τους χρειάζεται. Ελπίζω να μην ακολούθησε την συμβουλή μου.

Όπως ανακάλυψα αργότερα η διατροφή που ακολουθούσε βασίζεται στην κετογονική δίαιτα.

Η επιστημονική επιβεβαίωση

Το δεύτερο ερέθισμα ήρθε στο Πανελλήνιο Συνέδριο Παχυσαρκίας που παρακολούθησα στην Αθήνα. Από όλες τις ομιλίες (που πάνω κάτω μοιάζουν πάντα μεταξύ τους) ξεχώρισα μια. Ο τίτλος της ομιλίας ήταν: «Κετογονική Δίαιτα». Ένα συνάδελφος γιατρός, εξήγησε τι ακριβώς σημαίνει κετογονική δίαιτα και ανέλυσε λεπτομερώς τα βιοχημικά μονοπάτια που ακολουθεί το σώμα σε αυτή την κατάσταση. Ξαναθυμήθηκα λοιπόν, το μάθημα της βιοχημείας. Το ανθρώπινο σώμα για να παράξει ενέργεια και να συντηρηθεί, έχει αναπτύξει πολλούς εναλλακτικούς μεταβολικούς δρόμους.

Βασικές ιατρικές γνώσεις που ξεχνάμε οι γιατροί

Οφείλω να ομολογήσω πως το μάθημα της βιοχημείας μετά την εξεταστική το είχα ξεχάσει πολύ γρήγορα. Η βιοχημεία είναι γεμάτη από χημικές ενώσεις, ένζυμα, συνένζυμα και περίεργες ονομασίες. Δεν είναι εύκολο να θυμάσαι το “β-υδροξυβουτιρικό οξύ” και άλλες τέτοιες παρόμοιες ονομασίες από το πρώτο έτος της ιατρικής, (περί το 1998). Αν κάποιος δεν σου επισημάνει ξεχωριστές ιδιότητες για τα διάφορα μόριο το πιο πιθανό είναι να τα ξεχάσεις.

Καθώς ο ομιλητής μας παρουσίαζε τα μοναδικά οφέλη της κετογονικής δίαιτας θυμήθηκα την ασθενή που μου περιέγραφε τις φανταστικές επιδράσεις της διατροφής στο σώμα της.

Δίαιτα και άσκηση – δουλεύει πραγματικά;

Μέχρι πριν από περίπου 3 χρόνια ήμουν και εγώ ένας γιατρός που έδινε μόνο φάρμακα και περνούσε γρήγορα το θέμα της διατροφής γιατί δεν είχα να προτείνω τίποτα περισσότερο. Νόμιζα ότι η αποτυχημένη οδηγία «φάε λιγότερο ασκήσου περισσότερο» ήταν η σωστή και επαρκούσε. Στο μυαλό μου (όπως και πολλών άλλων) το πρόβλημα το είχαν οι παχύσαρκοι και οι διαβητικοί που δεν μπορούν να ακολουθήσουν την πιο απλή οδηγία του κόσμου. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι η οδηγία που έχουμε διδαχτεί όλοι οι επιστήμονες υγείας στο πανεπιστήμιο είναι προβληματική και αποτελεί μια επιφανειακή αντιμετώπιση.

Η ώρα της δίαιτας

Κάποια στιγμή  λοιπόν χρειάστηκε να κάνω και εγώ δίαιτα. Είχα γίνει σχεδόν προ- διαβητικός με σάκχαρα νηστείας λίγο κάτω από το 110. Τα λιγα παραπανίσια κιλά λίπους (8kg), μου προκαλούσαν την λεγόμενη “ινσουλινοαντίσταση”. Τα εργαστηριακά μου, είχαν αρχίσει να με απασχολούν. Να σημειώσω ότι γενικότερα αθλούμαι καθημερινά τα τελευταία χρόνια. Λίγο τρέξιμο (5 χλμ – 2- 3 φορές την εβδομάδα) βάρη,  TRX και γενικότερα δεν κάνω μια καθιστική ζωή.

Οι “σωστές” οδηγίες

Όταν λοιπόν άρχισα να ανησυχώ για την υγεία μου ακολούθησα την συμβουλή που έδινα στους ασθενείς μου. Έκοψα τα λιπαρά, μείωσα τις μερίδες και προσπάθησα να  γυμναστώ περισσότερο. Ξέρετε, ακολούθησα όλες τις σωστές οδηγίες. Έξι μικρά γεύματα, άφθονα φρούτα, και μια κουταλιά λάδι στην σαλάτα. Κοτόπουλο χωρίς πέτσα. Φιλέτο κρέατος με χαμηλά λιπαρά.  Κουλούρι ή δημητριακά το πρωί για ενέργεια. Υδατάνθρακες για ενέργεια.

Και λίγη άσκηση

Φυσικά πρόσθεσα και λίγη άσκηση ακόμη. Τι άσκηση δηλαδή; Εμμονή με την άσκηση και τα προϊόντα με τα χαμηλά λιπαρά. Μέτρησα θερμίδες, έβγαλα γραμμάρια  λιπαρών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων, ώστε να δημιουργήσω το απαιτούμενο ενεργειακό έλλειμμα θερμίδων που προστάζει η θεωρία των θερμίδων. Τα έκανα όλα. Η τουλάχιστον έτσι νόμιζα. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

Κανένα αποτελέσμα

Τίποτα. Η απώλειας βάρους ήταν τόσο μικρή και με τόσες διακυμάνσεις που μάλλον την φανταζόμουν. Ταυτόχρονα ένιωθα αρκετή πείνα και το μυαλό μου ήταν συνέχεια στο επόμενο γεύμα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μάλωσα με τους δικούς μου ανθρώπους που βάζουν πολύ λάδι στο φαγητό. Όλες οι προσπάθειες στο κενό. Είχα βιώσει αυτό που λένε έκανα 6 μήνες δίαιτα και έχασα 180 μέρες.

 Η προσωπική αμφισβήτηση

Και αφού είχα ακολουθήσει σωστά τις οδηγίες αλλά δεν έβλεπα αποτελέσματα, άρχισα να αμφιβάλω για το άτομο μου. Ότι δεν έχω ισχυρή δύναμη θέλησης, ότι έπρεπε να προσπαθήσω περισσότερο και ότι έπρεπε να κόψω και άλλο τις θερμίδες. Τι μεγάλη απογοήτευση!! Ήμουν κι εγώ ένας ακόμη που δεν μπορούσε να ακολουθήσει την πιο εύκολη συμβουλή του κόσμου. Νιώθοντας αποτυχημένος και έχοντας στο μυαλό μου την πιθανή μελλοντική διάγνωση του Σακχαροδιαβητικού άρχισα να νιώθω αδικημένος. Μα προσπαθούσα πραγματικά. Έκανα ότι έπρεπε και τα κιλά δεν έφευγαν. Γιατί οι εξετάσεις αίματος δεν παρουσίαζαν καμία βελτίωση;

Η αμφισβήτηση των οδηγιών

Κάποια στιγμή κουράστηκα να προσπαθώ και να μην έρχονται τα αποτελέσματα. Έχοντας υπόψιν μου τη νεαρή ασθενή και την ομιλία του γιατρού  για την κετογονική δίαιτα αναρωτήθηκα: Μήπως τελικά τόσα χρόνια έλεγα στους ασθενείς κάτι που δεν έχει εφαρμογή στην πράξη; Μήπως υπάρχει κάτι λάθος στις κλασσικές οδηγίες; Μήπως δεν φταίω εγώ ή οι ασθενείς μου αλλά οι οδηγίες οι ίδιες;

Έπρεπε να κάνω κάτι για την υγεία μου. Δεν ήθελα να πάρω φάρμακα. Έτσι αποφάσισα να αλλάξω τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Έναρξη κετογονικής δίαιτας – διατροφής

Σταμάτησα το «φάε λιγότερο και ασκήσου περισσότερο» και ξεκίνησα κετογονική δίαιτα. Ξεκίνησα δειλά και με αρκετές σκέψεις. Υπάρχουν πολλοί μύθοι και προκαταλήψεις γύρω από το θέμα και αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι όταν ακολουθείς κετογονική διατροφή κάνεις κάτι αντισυμβατικό, κάτι που δεν είναι σωστό, κάτι που υιοθετούν μόνο οι περίεργοι.

Εσωτερική διαμάχη

Καθησύχασα τον εαυτό μου σκεπτόμενος ότι είμαι γιατρός και ότι αν κάτι δεν πάει καλά θα το “μαζέψω γρήγορα”. Μπορεί να μην μπορώ να πειραματιστώ με τους ασθενείς μου, μπορώ όμως να πειραματιστώ με τον εαυτό μου. Δεν είχα να χάσω τίποτα εξάλλου. Οι εξετάσεις μου ήταν ήδη στο «πορτοκαλί». Δεν φεύγουν έυκολα προκαταλήψεις και πεποιθήσεις. Και έτσι προχώρησα διστακτικά στην αρχή. Ταυτόχρονα όμως φρόντισα να ενημερωθώ απο έγκυρες πηγές.

Κι όμως δουλεύει

Το αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής; Μείον οχτώ κιλά λίπους, σάκχαρα νηστείας στα όρια της υπογλυκαιμίας χωρίς συμπτώματα. Μια καθημερινότητα με πολύ ενέργεια, διαύγεια, χωρίς πείνα και πεντανόστιμα φαγητά. Μπορώ να πω χωρίς υπερβολή ότι ήταν ότι καλύτερο έχω κάνει ποτέ για την υγεία μου.

Keto Doctor – Low Carb Doctor

Ταυτόχρονα με την αλλαγή στο σώμα μου έκανα και μια στροφή στην ιατρική μου καριέρα. Τα ιατρικά δεδομένα που υποστηρίζουν την ανωτερότητα της διατροφής είναι τόσα πολλά που άλλαξαν εντελώς την ιατρκή μου σκέψη. Αποτελώ πλέον έναν γιατρό που υποστηρίζει και προωθεί την διατροφή χαμηλών υδατανθράκων και την κετογονική ως μια υγιή επιλογή. Μπορείτε μόνοι σας να ψάξετε την επιστημονική βάση όσων σας αναφέρω. Πολλά άρθρα είναι ελεύθερα για ανασκόπηση.

Τι έλεγα και τι έκανα τόσα χρόνια

Κάνοντας μία ανασκόπηση στο παρελθόν αναρωτιέμαι πραγματικά τι έκανα τόσο καιρό και κυρίως τι έλεγα τόσα χρόνια στους ασθενείς μου; Πόσους κρόκους αυγών πέταξα άδικα στα σκουπίδια για να μην ανεβάσω την χοληστερίνη μου. Πόσες φορές νόμιζα ότι κάνω ότι καλύτερο για την υγεία μου ενώ στην ουσία με ωθούσα στο να γίνω διαβητικός.  Όλα αυτά τα χρόνια έδινα μια λανθασμένη συμβουλή. Αντιμετώπιζα τους υπέρβαρους και παχύσαρκους σαν τα κακά και ανυπάκουα παιδιά. Στην πραγματικότητα όμως η παχυσαρκία είναι μια μεταβολική διαταραχή με συγκεκριμένους επιβαρυντικούς παράγοντες και με συγκεκριμένη θεραπεία.

Ενάντια στις οδηγίες που δεν έχουν αποτέλεσμα

Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει επιτέλους αυτή η νοοτροπία και να αντιμετωπιστεί σωστά η ρίζα του προβλήματος. Για κάποιους οι συμβατικές οδηγίες είναι αρκετές. Για τον περισσότερο κόσμο όμως αυτό δεν επαληθεύεται στην πράξη. Παρά τις προσπάθειες τα αποτελέσματα δεν έρχονται. Όλες οι θερμίδες δεν είναι ίδιες. Δεν μπορούμε να υπολογίζουμε μόνο την ποσότητα της τροφής (σε θερμίδες). Η ποιότητα της και η επίδραση που ασκεί στο σώμα μας πρέπει πάντα να συνυπολογίζεται.

Τι είναι όμως ακριβώς η κετογονική δίαιτα και γιατί αξίζει να ξέρετε γιαυτή;

21 Comments

  • Ο/Η Λήδα λέει:

    Καλησπέρα σας,

    Πολύ ενδιαφέρον άρθρο και πολύ σημαντικό το γεγονός πως προέρχεται από Ιατρό.
    Ξεκίνησα κετογενική εδώ κ έναν μήνα περίπου.
    Δεν έχω κάποιο πρόβλημα υγείας, ούτε θέμα με τα κιλά μου.
    Ξεκίνησα την κετο κυρίως για αοσθητικουσ Λόγους για να είμαι ειλικρινής ( γυμνάζομαι κ τα αποτελέσματα σεν είναι αυτά που θα ήθελα κ που θα έπρεπε σύμφωνα με την άσκηση που κάνω). Θέλω να δω γράμμωση.
    Είμαι αδύνατη 1,57 ύψος 44 κιλά με χοληστερίνη στα ύψη 298 ( η σου πύλη του γιατρού light προϊόντα και στεγνά όλα).
    Θα ήθελα όμως να κάνω μια σειρά εξετάσεων για να μετρήσω ξανά μετά από κάποιο διάστημα όντας στην κετο.
    Ποιες εξετάσεις κατά τη γνώμη σας πρέπει να κάνω;

    • Ο/Η Κωνσταντίνος Βολιώτης λέει:

      Συγχαρητηρια για την επιλογή σας. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, χρειάζεστε ένα κλασικό λιπίδαιμικο συν apo β , non Hdl, vit b12, θυρεοειδή, vit D και ηλεκτρολυτεσ.. και μετά τον γιατρό σας για να συζητήσετε για τα αποτέλεσματα.

  • Ο/Η ΓΙΩΡΓΟΣ λέει:

    Γεια χαρα σε ολους ξεκινησα Keto 19/09/18 αφου πριν διαβασα αρκετα τι ειναι αυτο που παω να κανω.Ο σκοπος ηταν να χασω κιλα ομως στην διαρκεια καταλαβα οτι η συγκεκριμενη διατροφη εχει σημαντικοτερα οφελη εκτος την απωλεια κιλων,που ειναι δεδομενη, οποτε αποφασισα να την κανω τροπο ζωης.Το αποτελεσμα ,σε οκτω μηνες εχασα 40 κιλα και 30 ποντους με δουλεια γραφειου και ελαχιστη ασκηση(ειμαι 46 χρονων) χωρις ποτε να ξεφυγω απο τις μετρησεις μου και τρωγοντας απλα.Απο τοτε διατηρω τα κιλα μου χωρις cheat days .

  • Ο/Η Κωνσταντίνος Βολιώτης λέει:

    Ναι Γιώργο, αυτό είναι το σπουδαίο πράγμα στην κετογονική: αλλάζεις κάποια πράγματα και τελικά βλέπεις ότι ακολουθούσες λάθος οδηγίες τόσα χρόνια…

  • Ο/Η Τσαμπίκα λέει:

    Πόσο χαίρομαι που διαβάζω έναν γιατρό που δεν λέει κετο κακό.. Την διατροφή αυτήν την κοιτάζω και το σκέφτομαι μήνες ολόκληρους! Μα μου φαίνεται βουνό! Τόσα συμπληρώματα διατροφής, να μετράω «μάκρος». Και όλα τα άρθρα, όλες οι οδηγίες στα αγγλικά! Πείτε μου λίγο, είναι απαραίτητα όλα αυτά τα συμπληρώματα, το να μετράω (Ενδιαφέρομαι για χάσιμο βάρους φυσικά αλλά και για βελτίωση της υγείας μου) υπάρχει κάπου ένας πλήρης οδηγός στα ελληνικά; Ξέρω ότι όταν ξεκινήσω θα είναι όλα πολύ πιο απλά από ότι νομίζω αλλά για να ξεκινήσω χρειάζομαι σωστές πληροφορίες.
    Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

    • Ο/Η Κωνσταντίνος Βολιώτης λέει:

      Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στη σελίδα μας (Οδηγός κετογονικής). Μερικά συμπληρώματα στην αρχή είναι απαραίτητα (μαγνήσιο). Γενικότερα όμως αν όπως λέτε θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας θα πρέπει να αποκατασταθούν τυχόν ελλείψεις σε βιταμίνες, να μειωθεί η φλεγμονή στον οργανισμό (εξωγενείς κετόνες, αντιοξειδωτικά) , να αποκατασταθεί η εντερική χλωρίδα (πρεβιοτικά, προβιοτικά και βουτυρικό οξύ) και να τροφοδοτήσετε το νευρικό σας σύστημα με τα κατάλληλα δομικά συστατικά και καύσιμα (ω3, εξωγενείς κετόνες). Οι βιταμίνες και κάποιες συγκεκριμένες ουσίες έχουν αποδεδειγμένα θετική επίδραση στον οργανισμό και σχεδόν καμία παρενέργεια σε σχέση με τα φάρμακα. Υπάρχει η θεωρία ότι οι βιταμίνες δεν απορροφούνται με συμπληρώματα αλλά αυτό στην πράξη δεν ισχύει. Βλέπουμε καθημερινά ελλείψεις με την “σωστή” διατροφή μας όσο και με την αποκατάσταση των τιμών (σε αποτελέσματα εξετάσεων αίματος) μετά την χορήγηση συμπληρωμάτων. Στην κετογονική διατροφή θα έπρεπε η απώλεια βάρους να είναι το αποτέλεσμα της σωστής μεταβολικής ρύθμισης και όχι πρωταρχικός στόχος. Ξεκινήστε άμεσα!

  • Ο/Η Έλενα λέει:

    γειά και χαρά, σκέφτομαι έντονα να ξεκινήσω την ΚΕΤΟ αλλά έχω ενδοιασμούς καθότι έχω λύκο (ΣΕΛ) και έχω αφαιρέσει την χολή μου (κάτι που σημαίνει ότι η κατανάλωση τροφών με πολλά λίπη επιφέρει ευκοίλια ή διάρροια). Έχω προβλήματα δυσπεψίας (δεν αντέχω όσπρια, φασολάκια, σπανάκι…) και διαφραγματοκήλη (ΓΟΠ). Επίσης, ισχύει ότι πρέπει να με παρακολουθεί γιατρός? Ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντησή σας

    • Ο/Η Κωνσταντίνος Βολιώτης λέει:

      Τα προβλήματα υγείας σας δεν αποτελούν αντένδειξη για να ξεκινήσει κάποιος κετογονική..Η κετογονική είναι μια διατροφή που βοηθάει στην μείωση της φλεγμονής. Δεδομένης της χολοκυστεκτομήσ θα χρειαστεί προσοχή τις πρώτες ημέρες και μετά θα αντιληφθείτε το σωστό ποσοστό των λιπαρών που ανέχεται ο γαστρεντερικος σας σωλήνας..Η παρακολούθηση από γιατρό που γνωρίζει για την κετογονική είναι αναγκαία όταν υπάρχουν θέματα υγείας και χρειάζονται να αλλάξουν αγωγές φάρμακων και θεραπευτικών πλάνων..όπως συμβαίνει σε κάθε είδους αλλαγή που αφορά την υγεία μας..

  • Ο/Η Έλενα λέει:

    Καλησπέρα σας! Κάνω κετογονικη δίαιτα μαζί με διάλειμματικη νηστεία με
    20-4.για απώλεια κιλών.. Θα ήθελα την γνώμη σας για των συνδυασμό αυτών των δύο.. Όταν θα φτάσω στον στόχο μου.. μπορώ να εντάξω πάλι τους υδατάνθρακες σταδιακά? Χωρίς να πάρω βάρος? Μόνο με διάλειμματικη νηστεία? Ευχαριστώ πολύ!

    • Ο/Η Κωνσταντίνος Βολιώτης λέει:

      Η διαλειμματική διατροφή ταιριάζει αρκετά με την κετογονική. Για να μην βάλετε κιλά καλό θα ήταν να μην συνδυάζετε λιπαρά με υδατάνθρακες..Τώρα για μακροχρόνια διαλλειματική δεν υπάρχουν δεδομένα…

  • Ο/Η Βανα λέει:

    Καλησπέρα σας.
    Σκέφτομαι και εγώ σοβαρά να ξεκινήσω την κετο δίαιτα αλλά κυρίως για να χάσω τοπικό λίπος το οποίο σίγουρα απ’ ότι έχω διαπιστώσει δεν φεύγει εύκολα με διατροφες και ασκηση.Το ύψος μου είναι 1.62 και είμαι 60 κιλά. Δεν φαίνονται τα κιλά μου αλλά έχω επίμονο τοπικό λίπος σε κάποια σημεία.Πιστευετε οτι μπορώ να το χάσω χωρίς να πρέπει να χάσω πολύ βάρος?

    • Ο/Η Κωνσταντίνος Βολιώτης λέει:

      Όσο πιο κοντά είμαστε στο ιδανικό μας βάρος τόσο πιο δύσκολο είναι να χαθούν τα τελευταία κιλά. Μπορείτε να δοκιμάσετε την κετογονική.

  • Ο/Η Βανα λέει:

    Καλησπέρα σας.
    Πολύ ενδιαφέρον όλα αυτά που διάβασα.Σκεφτομαι εδώ και καιρό να ξεκινήσω κετογονική δίαιτα αλλά όχι για να χάσω τόσο βάρος όσο το τοπικό λίπος που είναι είναι τόσο δύσκολο να εξαφανιστεί με άσκηση και διατροφή.Πιστευετε ότι μπορώ να χάσω το λίπος χωρίς να χάσω πολύ βάρος? Το ύψος μου είναι 1.62 και 60 κιλά. Σας ευχαριστω.

    • Ο/Η Κωνσταντίνος Βολιώτης λέει:

      Εσείς θα πρέπει να στοχεύσετε στην σωστή κετοπροσαρμογή. Δηλαδή να αλλάξετε το καύσιμο του οργανισμού σας από ζάχαρη σε λίπος. Αυτό γίνεται με μια καλά οργανωμένη κετογονική διατροφή και μετά απο τουλάχιστον δυο εβδομάδες μέχρι να αλλάξει ο μεταβολισμός σας. Μετά απο αυτό το διάστημα θα χρησιμοποιείτε το αποθηκευμένο λίπος για να καλύπτετε το μεγαλύτερο ενεργειακό κομμάτι των αναγκών του μεταβολισμού σας. Με δύο λόγια όχι μόνο είναι εφικτό και ταυτόχονα δεν θα χάσετε μυικό ιστό αλλά είναι ότι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για το σώμα σας.

  • Ο/Η Κωνσταντίνα λέει:

    Καλησπέρα σας. Οι εξωγενείς κετονες που υπάρχουν στην σελίδα σας σε βγάζουν έξω από την νηστεία?

    • Ο/Η Κωνσταντίνος Βολιώτης λέει:

      Όταν μιλάμε για νηστεία και το αν κάτι μας “βγάζει” από τη νηστεία θα πρέπει να σκεφτόμαστε για ποιο λόγο κάνουμε τη νηστεία.

      1. Για απώλεια βάρους; (Οι κετόνες αποδίδουν θερμίδες. Μια δόση των 10 γρ αποδίδει περίπου 45 kcal. H ποσότητα αυτή είναι πολύ μικρή σε σχέση με το όφελος ότι δίνουν αίσθημα κορεσμού – για περίπου 3 ώρες – και τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες)
      2. Για ξεκούραση και αναγέννηση του γαστρεντερικού; (Εδώ πιθανότατα οτιδήποτε άλλο εκτός από νερό σταματάει τη νηστεία – ακόμη και ο καφές και το τσάι)
      3. Για μακροζωία- ευζωία; (Πιθανότατα δεν σας βγάζει από τη νηστεία καθώς είναι πανομοιότητα μόρια με τις κετόνες που παράγει ο οργανισμός)

      Με βάση τα παραπάνω, μία έξυπνη χρήση θα ήταν η λήψη κάποιων δόσεων τις πρώτες ημέρες ή όταν πεινάτε ώστε να σας δώσουν τη δύναμη και το περιθώριο να ξεπεράσετε έναν πιθανό κρίσιμο σημείο κατά το οποίο θα χαλάσετε την νηστεία σας.

      Για περισσότερες πληροφορίες για τις κετόνες διαβάστε τα άρθρα μας εδώ

  • Ο/Η Πανωραια λέει:

    Καλησπέρα
    Εχω ξεκινήσει διαιτα κετο εδώ 2 μήνες. Ενώ τον πρωτο ενάμιση μήνα τα πηγαινα που καλά και είχα χάσει 6 κιλά, τώρα τελευταία έχει κολλήσει η ζυγαριά και δεν χάνω με τίποτα! Από άθληση παω για πεζοπορια μία με 2 φορές την εβδομάδα και κάνω περιπου στα 8 χιλιόμετρα. Την ενέργεια που περιμενα παντως να νιώσω, δεν την έχω νιώσει και τώρα τελευταία έχω και έντονους πονοκεφαλους σχεδόν κάθε μέρα. Μήπως μου λείπει κανένα συμπλήρωμα; Ευχαριστώ

  • Ο/Η Χρήστος λέει:

    Καλησπέρα σας, θαυμάσια η ιστορία σας!
    Ακολουθώ Keto diet 2 εβδομάδες τώρα, είμαι -6 κιλά ήδη, αγόρασα επίσης συσκευή ανίχνευσης κετονων στο αίμα και θα ήθελα να ξέρω αν σας είναι εύκολο ποια πρέπει να είναι τα νούμερα των αποτελεσμάτων για να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε σε κετωση.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Ο/Η Ketoabout team λέει:

      Καλή αρχή Χρήστο!

      Για να πούμε ότι είμαστε σε κέτωση πρέπει τουλάχιστον να έχουμε 0,5mmol. Mεγαλύτερα οφέλη προκύπτουν από τιμές 1,5 και πάνω.

  • Ο/Η Λενιώ λέει:

    Καλησπέρα! Ακολουθώ εδώ και 17 μέρες την κετο διατροφή κι έχω χάσει 1/2 κιλό. Είμαι 40 χρονών, 1,65 υψος, αισίως 54,5 κιλά, ασκουμαι καθημερινά με ήπια άσκηση και προσπαθώ να χάσω το τοπικό λίπος στην κοιλιά. Θεωρείτε ότι πρέπει να κάνω εξετάσεις Θυροειδούς για να βρω γιατί δεν χάνω κιλά?

    • Ο/Η Ketoabout team λέει:

      Αγαπητή Λενιώ η Ketoabout δεν δίνει συμβουλές ιατρικής φύσεως. Είναι καλό να έχετε κάποιον ιατρό να επιβλέπει και να σας καθοδηγήσει αυτός.

Leave a Reply

Hit enter to search or ESC to close